We gaan op zoek naar de mogelijkheden van het poppenspelen en onderzoeken waar het poppenspel het vertellen kan verrijken. Vertellers maken kennis met de pop, zijn mogelijkheden en beperkingen. We gaan aan de slag met de basisvaardigheden van het poppenspel. We bekijken overeenkomsten en verschillen met de vertelkunst en we zoeken uit waar de twee disciplines elkaar kunnen versterken, maar we ontdekken ook waar de valkuilen liggen.
Voor wie?
We gaan aan de slag met verschillende poppen: gaande van theaterpoppen tot knuffels, maar ook met objecten en zelfs denkbeeldige objecten.
Ervaring met poppentheater is niet nodig!
Praktisch: lesgeld, locatie, tijden
Datum: zie kopje Cursusdata onderaan deze pagina. De website geeft automatisch aan of er nog plek is.
De aangegeven data zijn startdata; wanneer je op de link klikt, zie je ook de vervolgdata. De website geeft automatisch aan of er nog plek is.
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Docent: Tom van Mieghem.
Lesgeld: € 180,- incl. 21% btw NL.
Docent
Al van jongs af was Tom gegrepen door het vertellen. De kilometers van een lange voettocht bij de jeugdbeweging verdwenen bij het luisteren naar de verhalen van de leiders; het waren geboren vertellers. Later nam Tom het vertellen over en maakte hij een uitstap naar het poppenspel. In zijn zoektocht naar echtheid en verrassende eenvoud, kwam hij onvermijdelijk weer bij het vertellen terecht en kan hij het wondere van de twee werelden combineren.
Nu is hij de drijvende kracht achter Theater Hutsepot (verteltheater, poppentheater, straattheater en workshops). Samen met zijn verhalen en muzikanten trekt hij dagelijks rond in het hele Nederlandstalige taalgebied en daarbuiten.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Aanmelden
Na inschrijving via de website, ontvang je een e-mail met een bevestiging en een factuur.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Uitgebreide beschrijving
Instructie vooraf
Voorafgaand aan de workshopdag krijg je in een online bijeenkomst instructie over poppenspeltechniek. Tussen deze instructieles en de fysieke workshop kun je thuis voor de spiegel alvast oefenen, zodat je goed voorbereid aan de workshop begint.
De instructie wordt opgenomen en blijft tot het moment dat de workshop start online beschikbaar om terug te kijken.
Ben je al een ervaren poppenspeler? Dan hoef je niet aan de online bijeenkomst mee te doen. Laat het ons even weten bij je inschrijving als dit het geval is!
Onderdelen van de workshop
Hoe breng je een pop (of een ander voorwerp) geloofwaardig tot leven? Jij bent als poppenspeler/verteller zichtbaar naast of achter de pop en toch moet je ervoor zorgen dat je toeschouwers je helemaal wegdenken en enkel nog naar de pop kijken. We gaan hierop heel praktisch oefenen. Hieronder een tipje van de sluier:
- Emoties: een pop die geloofwaardig emoties kan uiten, wordt al onmiddellijk heel erg levend. We merken doorheen de oefeningen dat je emoties kan meegeven aan elke pop.
- Kijkrichting: elke pop, elk voorwerp heeft zijn eigen kijkrichting. Die moeten we gaan ontdekken dan kunnen we ermee aan de slag. Maar we moeten ook werken met de kijkrichting van de poppenspeler/verteller.
- Bewegen en praten: hoe beweegt de pop als ze stapt, als ze gaat zitten en als ze weer rechtstaat. En wat gebeurt als de pop gaat praten. We ondervinden dit aan de hand van praktische oefeningen.
- Mogelijkheden en valkuilen bij het vertellen: eens we dit alles onder de knie hebben, zoeken we uit waar en wanneer de pop een plaats kan krijgen bij het vertellen.
Voorbereiding
De docent brengt een aantal poppen mee. Maar het is ook fijn als je zelf een pop meebrengt die je al gebruikt tijdens je vertelling of waarmee je eventueel iets wilt doen. Dat kan een echte theaterpop zijn, maar dat kan ook een knuffel, of iets helemaal anders zijn.
Studiemateriaal
Op de Campus vind je studiemateriaal bij deze workshop, waaronder de opdrachten die je krijgt.