"Juf, ik dacht dat dit saai zou zijn, maar het is juist cool."
Dat zei een leerling van groep 5a van de Sint Michaëlschool in Harlingen tijdens het bezoek aan museum het Hannemahuis. We waren halverwege het project 'Levend verleden'. Spelenderwijs en door het luisteren naar en maken van verhalen had de groep tot dan toe geleerd over verhaalopbouw.
Het museum werd eerst via kijkopdrachten verkend. Daarna hoorden de kinderen het verhaal bij 'mijn' voorwerp, het schilderij 'Granida en Daifilo', voordat ze zelf een voorwerp gingen zoeken om een verhaal bij te maken. Er werd heel fanatiek gezocht en met zes voorwerpen kwamen we terug op school. Vier bijeenkomsten later waren de kinderen klaar om de ouders te ontvangen en met behulp van de kamishibai hun eigen verhalen te vertellen.
Met dit project heb ik kunnen laten zien dat vertellen al op jonge leeftijd kan beginnen. Ideeën dragen kinderen al bij zich voordat je begonnen bent. Hun spel is er vol van. Bied structuur en passende werkvormen en de mooiste verhalen komen tevoorschijn.
Tegelijkertijd zijn ze enthousiast geworden voor het museum en wat daar allemaal te zien is, voor de daar verborgen verhalen.
Meer weten en zien over dit project? Kijk dan op www.opverhaal.nl onder het aanbod voor scholen.
Daar zijn de filmopnamen te zien van een les en van de verhalen die de kinderen van de Michaëlschool verteld hebben. Ook kun je zien welke activiteiten ik als verteller ontplooi.
Kom op verhaal!
Granida en Daifilo J. Bakker
Mijn voorwerp voor een verhaal in het Hannemahuis was het schilderij 'Granida en Daifilo' van de Harlinger schilder J. Backer (1645).
(Collectie Ottema-Kingma Stichting, in langdurig bruikleen aan Gemeentemuseum Het Hannemahuis, Harlingen).
Album
Leerroute
Frank studeerde met het project "Levend verleden' af aan de Vertelacademie in de Leerroute Vertellen met en voor kinderen tussen 4-14 jaar.
Op 21 april 2012 werden tijdens een feestelijke bijeenkomst op De Verhalenboot In Zwolle de projecten van Frank en zijn twee mede afstudeerders in het openbaar gepresenteerd.
De projecten werden vanuit de Vertelacademie positief beoordeeld door Raymond den Boestert (leerroute mentor) en Ronald naar (pedagogisch didactische ondersteuning). Als externe deskundige was John Beumer van de Stichting Een school vol van verhalen gevraagd om mee te beoordelen.
Je kunt meer over de opzet van de meerjarige gecertificeerde leerroutes lezen door in het hoofdmenu te klikken bij Leerroutes.
Eerste fase leerroute
Tijdens de eerste fase van de leerroute vertelde Frank op de volgende (vertel)festivals:
06-05-2012 Verhalen aan de Waddenzee, Harlingen.
19-02-2012 Verhalen aan de Waddenzee, Harlingen.
05-11-2011 Feuerspuren, Bremen (D).
09-07-2011 Kunst achter de Ramen, Harlingen.
25-06-2011 Straattheaterfestival, Harlingen.
21-06-2011 Midsimmerjûn, Ried.
19-06-2011 Houtfestival, Haarlem.
12-06-2011 Midzomergrachtfestival, Utrecht.
07-11-2010 Feuerspuren, Bremen (D).
15-08-2010 A lazy sunday afternoon, Utrecht.
31-07-2010 Sonsbeek Theaterfestival, Arnhem.
12-06-2010 Straattheaterfesitival / Kunst achter de Ramen, Harlingen.
Samen met medestudente Reinou Vogel trad Frank in november 2010 op tijdens het meertalige vertelfestival Feuerspuren in de Duitse stad Bremen. Voor het Vertelmagazine Vertel eens.... schreven zij een artikel over deze bijzondere ervaring.
Over Frank
Na vier jaar theologie gestudeerd te hebben en de PABO te hebben afgerond, ben ik in 1993 gaan werken als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Daar maakte ik al snel kennis met de verhalen van Karel Baracs, De Verhalenman.
Enthousiast geworden door wat hij deed, heb ik bij hem ook mijn eerste cursus verhalen vertellen gevolgd en ben dit gaan gebruiken in mijn werk op school, eerst in het regulier en vanaf 2002 in het speciaal basisonderwijs.
Vanaf 2005 heeft zich dit gestaag uitgebreid met voorstellingen voor kinderen en volwassenen en workshops voor kinderen.
Om me verder te bekwamen in de vele aspecten van het vertellen heb ik de leerroute 'Vertellen met en voor kinderen' van de Vertelacademie gevolgd.
Sinds 1 januari 2012 ben ik behalve verteller ook medewerker van het Eise Eisingaplanetarium in Franeker.
Rode draad in al die jaren is mijn enthousiasme voor de verbeeldingskracht van verhalen. Dat enthousiasme wil ik graag delen!
adres website: www.opverhaal.nl
Informatie: mail of telefoon: 06-18750985
Huidige activiteiten
Kijk voor de activiteiten die Frank ontplooit op de website: www.opverhaal.nl .
Het project Levend Verleden wordt daar ook gepresenteerd aan de hand van opnamen van een les en verhalen die door kinderen gemaakt zijn.
Meer informatie en boekingen via: Mail of 06-18750985.