"Het blijkt een schot in de roos voor mij. Peterine Kooijmans is onze docente, en dat doet ze met verve. De dag vult zich in rap tempo."
Pas een paar dagen van tevoren las ik over de nieuwe workshop Bijbelverhalen vertellen van de Vertelacademie op zaterdag 9 februari in Zwolle.
Na de basistraining en de training voor gevorderden ben ik gestopt met vertellen. Een volle agenda, maar toch ook heel simpel: verhalen vertellen doe ik graag, maar vind ik ook confronterend: Ik deel mijn emoties met het publiek en laat ze in mijn ziel kijken en dat kan me dan te dichtbij komen.
Maar het begint weer te kriebelen. Langzaam maar zeker is vorig jaar het plan in me gaan groeien om bijbelverhalen voor volwassenen te gaan vertellen, in public space, en niet meer binnen veilige kerkmuren. Deze workshop zou wel eens de duw kunnen worden om op gang te komen.....
Het blijkt een schot in de roos voor mij. Peterine Kooijmans is onze docente, en dat doet ze met verve. De dag vult zich in rap tempo met bekende en onbekende oefeningen. Die hebben steeds betrekking op het verhaal-van-de-dag: De overspelige vrouw en Jezus. De basistraining blijkt een nuttig fundament. Een voor mij onbekende oefening is het tableau vivant: met drie of vier beeld je een scene uit het verhaal uit als standbeelden-groep. Onmiddellijk zit je bij de kern van het verhaal.
De workshop wordt afgerond met het echte werk: elk van ons krijgt twee minuten om een deel van het verhaal te vertellen en we moeten het binnen zeven minuten voorbereiden..... Ik kies voor het perspectief van de Farizeeƫr. Vanaf de eerste lezing van het verhaal in de ochtend heeft me dat bezig gehouden: Wat gebeurde er met die mannen ? Ik heb geprobeerd dat in mijn vertelfragment uit te drukken. En, het meest belangrijk: wat doet het me goed om weer eens te vertellen.
Egbert volgde de workshop Bijbelverhalen vertellen in 2019.