Een verhaal komt tot leven dankzij de verbeelding van de verteller. De stem is hierbij een belangrijk instrument. Hoe klinkt de gemene oude heks? En hoe praat een beer die net wakker wordt na zijn winterslaap? Hoe kun je de hitte van de zon meebrengen in je stem als je vertelt over een paradijselijk strand?
In deze workshop verken en ontdek je wat je al in huis hebt op stemgebied. Dat is vaak heel veel meer dan je zelf verwacht!
Natuurlijk ga je daarnaast ook de mogelijkheden van je stem verkennen met een verhaalfragment.
Voor wie?
De Vertelacademie biedt twee stemworkshops aan: "Geef een verhaal aan je stem" en “Stem als instrument". Je kunt de twee workshops combineren,maar ze zijn ook geschikt om los te volgen.
Bij ‘Stem als instrument’ gaat het in eerste instantie om techniek. Bij ‘Geef een verhaal aan je stem’ word je meer uitgenodigd om te spelen met je stemgebruik. Elk van deze workshops heeft dus een eigen focus. Daarnaast komen enkele technische elementen omtrent stemgebruik terug in beide workshops. De ervaring leert namelijk dat deelnemers veel baat hebben bij het herhalen van deze onderdelen. Het is tenslotte niet eenvoudig om bewust met je stem om te gaan tijdens het vertellen. Het volgen van allebei de workshops helpt je om alle nieuw geleerde kennis dieper te laten inzinken.
Praktisch: lesgeld, locatie, tijden
Datum: zie kopje Cursusdata onderaan deze pagina. De website geeft automatisch aan of er nog plek is.
Is er nog geen datum gepland? Neem dan contact met ons op, zodat je een e-mail ontvangt zodra de datum bekend is.
Docent: Ronald Naar.
Lesgeld: € 170,00 incl 21% BTW
De docent
Ronald Naar is actief als docent/workshopleider stemexpressie, waarbij het hem gaat om de authentieke uitdrukking van de stem. Hij beweegt zich tussen drama en zang en werkt zowel met koren als theatergroepen. Belangrijke inspiratie deed hij op bij het Roy Hart Theatre, een werkgemeenschap van theatermensen, dansers en zangers die zich richten op fysiek gefundeerd, authentiek gebruik van de stem.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen voordat je belt of mailt.
Aanmelden
Na inschrijving via de website, ontvang je een e-mail met een bevestiging en een factuur.
Bekijk voor je inschrijft ook onze inschrijfvoorwaarden!
Uitgebreide beschrijving
Een verhaal komt tot leven dank zij de verbeelding van de verteller. De stem is hierbij een belangrijk instrument. Het is in diverse opzichten interessant om te werken aan de stem in het kader van onze ontwikkeling als verteller. Dat is dan ook de invalshoek voor deze workshop.
- Ten eerste is het spannend om te ontdekken wat je al in huis hebt, mogelijkheden die je stem biedt maar die je niet of zelden gebruikt. In het dagelijkse leven gebruiken we maar een heel beperkt (en tevens door cultuur en opvoeding bepaald) deel van onze stem. Ook wanneer we zingen, doen we dat vaak op een ons vertrouwde manier (en zeker wanneer zangles in het spel is, wordt het stemgebruik vaak beperkt tot 'mooi zingen'). Het gaat in de workshop niet om het 'stemmetjes maken' maar om het ontdekken van authentieke mogelijkheden van je stem. Niet om 'typetjes', wel om archetypes die bij iedereen in zijn/haar stem verborgen zitten.
- Een tweede invalshoek bestaat uit het uitbouwen van je stemrepertoire op een gezonde manier. Lichaamshouding en adem spelen hier een hoofdrol. Hoe kun je op een natuurlijke manier werken aan onderhoud en uitbreiding van je stemrepertoire?
- We gaan ook kijken naar kansen die het vertelrepertoire biedt om jouw stem te verleiden tot verrassende acties, 'stemkansen' in een verhaal. Het kan zijn dat een passage door vorm en/of inhoud vraagt om een bepaalde kleur, een ritme of melodie. Hoe kun jij daar invulling aan geven zonder te vervallen in een gestileerd typetje? Hier komt ook de natuurlijke zangstem om de hoek kijken, de argeloze manier van zingen zoals kinderen dat nog kunnen.
Voorbereiding en opdrachten
Op de Campus van deze website vind je een pagina met studiemateriaal bij deze workshop. Daar kun je lezen aan welke competenties gewerkt wordt, hoe je je kunt voorbereiden en hoe je daarna in de praktijk aan de slag kunt gaan.