"Hoog ademen, laag ademen, allerlei klanken vormen met je mond, rondstampen als Neanderthalers..."
Hoe benut ik de mogelijkheden die mijn stem biedt? Kan ik nuance in stemmen aangeven, zonder gekunsteld te worden? Ik wil graag “mijn eigen stem” blijven gebruiken bij het vertellen.
Ik was reuze benieuwd wat de workshop Geef een verhaal aan je stem van Ronald Naar op 16 september 2017 me zou bieden.
Hoog ademen, laag ademen, allerlei klanken vormen met je mond, rondstampen als Neanderthalers en onderwijl oergeluiden maken, zingen,…..
Een ochtend gevuld met oefeningen; het was genieten. Aan mijn houding valt het een ander te verbeteren en in mijn stemgebruik kan ik meer de laagte én de hoogte in. ’s Middags bij het oefenen van de eigen verhaalfragmenten blijken de aanwijzingen van de ochtend echt door te dringen. We durven als verhalenvertellers kritisch naar elkaar te zijn en geven elkaar mooie tips en tops. Het is een begin, het echte oefenen moet nog komen!
Geef een verhaal aan je stem is een goede start om inzicht in de mogelijkheden van je stemgebruik te krijgen. Ik volgde deze workshopdag na de workshop Stem als instrument van de verteller. Deze volgorde kon beter andersom. Stem als instrument van de verteller is specifieker met betrekking tot het stemgebruik.
Ronald Naar heb ik ervaren als een kundig docent met aanwijzingen en oefeningen die er toe doen. Hij straalt daarbij rust uit én geeft je veel vertrouwen in je eigen kunnen. Ik durfde nooit te zingen; door zijn workshops heb ik het vertrouwen gekregen om een lied in te zetten in een vertelling én ben op zangles gegaan.
De mogelijkheden van mijn stem? Best veel.
Angela volgde de workshop Geef een verhaal aan je stem van Ronald Naar.
Ronald geeft ook de stemworkshop 'De stem als instrument van de verteller'. (Klik op de links voor een beschrijving)